Promovare şi cooperare economică

Actualități

1. Ghid pentru investitorii străini „InvestRomania”, accesibil aici: investromania.gov.ro

 

2. Newsletter „InvestRomania”, cu date de ordin macroeconomic și investițional.

 

3. Buletin informativ al Camerei de Comerț și Industrie a României, accesibil aici: ccir.ro/arhiva-infobulletin

 

Evenimente 2019:

 

Marți, 19 martie 2019, Casa Uniunii Europene din Ljubljana (Hiša Evropske Unije), sediul Reprezentanței Comisiei Europene în R. Slovenia, a găzduit prima reuniune a consilierilor economici ai statelor membre și ai altor state europene, acreditați la Ljubljana, în cadrul Președinției Consiliului UE exercitată de România.

La eveniment au participat 27 de diplomați, însărcinați cu afaceri, adjuncți ai șefilor de misiune, consilieri economici și responsabili pe problematici economice și comerciale, reprezentanți ai ambasadelor din Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Regatul Unit, Polonia, Slovacia, Spania, Ungaria, Albania, Georgia, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina. Au mai fost prezenți membri ai Reprezentanței la Ljubljana ai Institutului de Comerț Exterior al Italiei și ai Reprezentanței Comisiei Europene în Slovenia. Invitat de onoare a fost doamna Eva Štravs Podlogar, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Tehnologiei.

 

Gazdele evenimentului au fost ambasadorul Anton Niculescu și consilierul economic Marius Cristea, care au răspuns întrebărilor interlocutorilor.

 

Ultima secțiune a reuniunii a fost rezervată doamnei Ulla Hudina – Kmetič, șef-adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în Slovenia, care a prezentat diplomaților străini Raportul de țară pentru Slovenia 2019, elaborat în cadrul Semestrului european.

 

 

Joi, 17 ianuarie a.c., Biroul de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei României la Ljubljana, în colaborare cu Camera de Comerț din Koper (http://www.pgz-slo.si/), Centrul pentru Dezvoltare Regională Koper (https://www.rrc-kp.si/) și Agenția pentru Dezvoltare Regională South Primorska, a organizat seminarul economic „România - o alegere strategică”, la care au participat reprezentanții unor societăți comerciale din Croația, Serbia, Italia și Slovenia, membrii mediului de afaceri şi ai corpului diplomatic, printre care consulul general al Italiei la Koper, Giuseppe D’Agosto, vice-comisarul Damiano Nardo și Čok Vojko, directorul Intesa Sanpaolo Bank.

În deschiderea evenimentului, Majcen Ivan, președintele PGZ, a pledat pentru importanța cooperării IMM-urilor, ai căror membri trebuie informați permanent. PGZ îndeplinește misiuni de reprezentare economică, de comunicare, consiliere și educație economică în regiune.

Marius Cristea, consilierul economic BPCE Ljubljana a susținut prezentarea intitulată „România - o alegere strategică”, urmată de proiecția filmului realizat de guvern despre oportunitățile oferite de Parteneriatul Public-Privat.

Notă: în 2018 a fost înregistrat un volum record al schimburilor comerciale dintre România și Slovenia, de peste un miliard de euro.

Reprezentantul BPCE a avut întâlniri de lucru (B2B) cu reprezentanți ai unor importatori şi distribuitori locali de produse agro-alimentare. Lucrările au fost urmate de o degustare de vinuri din țările participante, în cadrul căreia au fost apreciate două vinuri românești: Feteasca Neagră Bacanta (Crama Gîrboiu, Vrancea) și Princiar Special Reserve Cabernet Sauvignon (Domeniile Tohani, Prahova).

Alegeri pentru Președintele României – 2019, turul doi

08.08.2019

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat și publicat îndrumarele pentru alegători pentru alegerile…

Raportul regional FMI

15.11.2019

Vineri, 15 noiembrie 2019, consilierul economic al ambasadei, Marius Cristea, a participat la prezentarea ediției de toamnă a…

Reuniunea anuală a Consiliului Traduki

12.11.2019

Alexandru Popescu, Katja Stergar, Traduki Slovenia, și Paula Braga Šimenc, traducătorLuni, 11 noiembrie a.c., s-a desfășurat la Ljubljana cea de a doua reuniune anuală a Consiliului Traduki, cea mai importantă…

Centenarul Conservatorului din Ljubljana

11.11.2019

Duminică, 10 noiembrie a.c., ambasadorul Anton Niculescu a participat la concertul extraordinar organizat cu ocazia aniversării …