Prima pagină

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Prezentare generală:

Relaţiile bilaterale româno-slovene sunt foarte bune, cu numeroase puncte de interes comun, mai ales în ceea ce priveşte stabilitatea Balcanilor de Vest, construcţia europeană şi dezvoltarea bazinului dunărean. Similitudinea poziţiilor şi intereselor celor două state faţă de temele de pe agenda regională, europeană şi internaţională, precum şi potenţialul de creştere a schimburilor economice constituie o bază solidă de dialog bilateral şi coordonare periodică.

Reprezentare diplomatică

După proclamarea independenţei (la 25 iunie 1991) acestui stat, România a recunoscut Slovenia la 18 ianuarie 1992. Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 28 august 1992.

Ambasada României la Ljubljana a fost deschisă la 1 august 1993. Reprezentarea iniţială a fost la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. La 23 iulie 1997, nivelul de reprezentare al misiunii diplomatice a fost ridicat la cel de ambasador.

Misiuni ale României: 

Ambasada României în Slovenia: Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al României în Republica Slovenia este domnul Anton Niculescu, a depus scrisorile de acreditare la 21 iulie 2016.

Consulatul onorific al României la Koper: Consul onorific – domnul Ludvik Nazarij Glavina.

Misiuni în România: 

Ambasada Sloveniei în România: Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Slovenia în România este domnul Mihael Zupančič, a depus scrisorile de acreditare la 17 septembrie 2015. 

Consulatul onorific al Sloveniei la Cluj Napoca: Consul onorific – doamna Lucia Nora Morariu.

 

Românce, absolvente Bled School of Management

06.12.2019

Vineri, 6 decembrie 2019, a avut loc ceremonia de absolvire a cursului Executive MBA, organizat de Școala de Management de la…

Ziua Națională a României

03.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019, Ambasada României a organizat recepția dedicată Zilei Naționale a României. La evenimentul…

Degustare de vinuri la Koper

29.11.2019

Vineri, 29 noiembrie a.c., Consulatul Onorific al României de la Koper a organizat o sesiune de degustare de vinuri. Cu această …

Premierea investitorilor străini din Slovenia

28.11.2019

Marius Cristea, consilierul economic al ambasadei, a participat marți, 26 noiembrie 2019, la festivitatea de premiere a celor…