Actualitatea ambasadei

Mărţişorul sărbătorit la Ljubljana

Mărţişorul, obicei atestat de 2000 de ani în zone locuite de români şi aromâni, este sărbătoarea care marchează triumful primăverii asupra iernii. Obiceiul a fost preluat şi în tradiţia altor popoare din centrul şi sud-estul Europei.

În cadrul generos oferit de celebrarea a 25 de ani de relaţii diplomatice între România și Republica Slovenia, miercuri, 1 martie a.c., Ambasada României a organizat o seară românească, cu sprijinul Lectoratului de limbă, cultură şi civilizaţie românească de la Universitatea din Ljubljana şi al Departamentului de Romanistică din cadrul Facultăţii de filozofie, la care au participat studenţi ai Universității Ljubljana şi membrii comunităţii românești din Ljubljana şi împrejurimi.

După un cuvânt de deschidere rostit de ambasadorul Anton Niculescu, doamnele Lector dr. Ioana Jieanu şi Prof. univ. dr. doc. Agata Šega au ţinut prlegeri interesante despre tradiţiile româneşti de primăvară, respectiv despre etimologia şi evoluţia cuvintelor Mărţişor, Dragobete, Mucenici etc. Studentele Meta Kompara şi Petra Novak și-au împărtăşit din experienţele plăcute avute de curând, cu ocazia unor vizite de studiu în Bucureşti, Sibiu, Sighișoara, Bran și Constanța.

Toate doamnele și domnişoarele prezente în sală au primit mărţişoare din partea Ambasadei. Copiii, pe lângă mărțișoare, au primit și câte un exemplar din cartea bilingvă (română şi germană) "Mărţişorul: obicei şi legendă / Das Märzchen: Brauch und Legende”; volumul prezintă obiceiul mărțișorului într-un mod inedit, accesibil atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Autoarea, doamna Despina Leonhard, este născută în Balş, județul Olt şi locuieşte din 1994 în Germania, unde conduce Şcoala de limbă şi cultură română din München, proiect al Societății culturale româno-germane Apoziția e.V.

Seara s-a încheiat cu o degustare de produse tradiţionale româneşti de sezon, inclusiv mucenici cu nuci şi miere, preparaţi din aluat copt în cuptor încălzit cu lemne.

Mai multe imagini de la eveniment, în Fotogalerie.

 

 

Vot în străinătate

08.08.2019

​ ! Înregistrarea on-line a alegătorilor care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din 2019 prin…

BIG SEE 2019: Eat & Drink Design

18.10.2019

Joi, 17 octombrie a.c., echipa ambasadei a participat la cea de-a 12-a ediție a Eat & Drink Design (http://bigsee.eu/),…

Români din Slovenia la Radio România Internațional

09.10.2019

Duplex, Radio România Internațional: Sâmbătă, 5 octombrie 2019, Rareș Cristea (RRI) a intervievat trei români de succes…

Designeri români premiați la BIG SEE 2019

08.10.2019

Marți, 8 octombrie a.c., ambasadorul Anton Niculescu a participat la ceremonia de premiere a expozanților de la cea de-a 12-a…