Prima pagină

Procedura de restituire a taxelor consulare nedatorate

1. Restituirea taxelor consulare în conformitate cu art.10 alin.(1), lit. a) şi b) din Legea nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate se face în următoarele cazuri:

a) când serviciul consular nu a fost sau nu a putut fi prestat;

b) când plata s-a făcut fără just temei sau dintr-o interpretare greşită a legii

2. In vederea restituirii taxelor consulare conform legii, persoanele interesate depun cereri motivate oficiul consular de carieră la care au achitat taxele respective, prin care solicită restituirea sumelor depuse, la care vor anexa chitanţele de încasare în original.

3. Restituirea taxelor se va face cu aprobarea șefului oficiului consular în cazul în care solicitarea se înregistrează în termen de până la trei luni de la achitarea acestora. După trecerea termenului de trei luni, dar fără a se depăşi termenul general de prescripţie de 3 ani, restituirea se va putea face numai cu aprobarea conducerii Ministerului Afacerilor Externe, motiv pentru care este neesară p perioadă mai îndelungată pentru efectuarea formalităților până la efectuarea restituirii sumelor cerute.

ANUNȚ ZI NELUCRĂTOARE

20.01.2020

​ ○ Vă informăm că vineri, 24 ianuarie 2020, nu se lucrează cu publicul. …

Lansarea Președinției croate a Consiliului UE

16.01.2020

Miercuri, 16 ianuarie, ambasadorul Anton Niculescu a participat la evenimentul organizat de E.S. Boris Grigić, ambasadorul…

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale

15.01.2020

Nicolae Iorga: A sărbători pe Eminescu, aceasta cuprinde datoria de a trăi o viaţă ca a lui: viaţa unui om care nu s-a…

Seară românească la Facultatea de Litere din Ljubljana

11.01.2020

Luni, 13 ianuarie 2020, cu prilejul Zilei limbilor romanice (Dan romanske jezike), ambasadorul Anton Niculescu și traducătoarea …