Promovare şi cooperare economică

Actualități

1. Ghid pentru investitorii străini „InvestRomania”, accesibil aici: investromania.gov.ro

 

2. Newsletter „InvestRomania”, cu date de ordin macroeconomic și investițional.

 

3. Buletin informativ al Camerei de Comerț și Industrie a României, accesibil aici: ccir.ro/arhiva-infobulletin

 

Evenimente 2019:

 

Marți, 19 martie 2019, Casa Uniunii Europene din Ljubljana (Hiša Evropske Unije), sediul Reprezentanței Comisiei Europene în R. Slovenia, a găzduit prima reuniune a consilierilor economici ai statelor membre și ai altor state europene, acreditați la Ljubljana, în cadrul Președinției Consiliului UE exercitată de România.

La eveniment au participat 27 de diplomați, însărcinați cu afaceri, adjuncți ai șefilor de misiune, consilieri economici și responsabili pe problematici economice și comerciale, reprezentanți ai ambasadelor din Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Regatul Unit, Polonia, Slovacia, Spania, Ungaria, Albania, Georgia, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina. Au mai fost prezenți membri ai Reprezentanței la Ljubljana ai Institutului de Comerț Exterior al Italiei și ai Reprezentanței Comisiei Europene în Slovenia. Invitat de onoare a fost doamna Eva Štravs Podlogar, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Tehnologiei.

 

Gazdele evenimentului au fost ambasadorul Anton Niculescu și consilierul economic Marius Cristea, care au răspuns întrebărilor interlocutorilor.

 

Ultima secțiune a reuniunii a fost rezervată doamnei Ulla Hudina – Kmetič, șef-adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în Slovenia, care a prezentat diplomaților străini Raportul de țară pentru Slovenia 2019, elaborat în cadrul Semestrului european.

 

 

Joi, 17 ianuarie a.c., Biroul de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei României la Ljubljana, în colaborare cu Camera de Comerț din Koper (http://www.pgz-slo.si/), Centrul pentru Dezvoltare Regională Koper (https://www.rrc-kp.si/) și Agenția pentru Dezvoltare Regională South Primorska, a organizat seminarul economic „România - o alegere strategică”, la care au participat reprezentanții unor societăți comerciale din Croația, Serbia, Italia și Slovenia, membrii mediului de afaceri şi ai corpului diplomatic, printre care consulul general al Italiei la Koper, Giuseppe D’Agosto, vice-comisarul Damiano Nardo și Čok Vojko, directorul Intesa Sanpaolo Bank.

În deschiderea evenimentului, Majcen Ivan, președintele PGZ, a pledat pentru importanța cooperării IMM-urilor, ai căror membri trebuie informați permanent. PGZ îndeplinește misiuni de reprezentare economică, de comunicare, consiliere și educație economică în regiune.

Marius Cristea, consilierul economic BPCE Ljubljana a susținut prezentarea intitulată „România - o alegere strategică”, urmată de proiecția filmului realizat de guvern despre oportunitățile oferite de Parteneriatul Public-Privat.

Notă: în 2018 a fost înregistrat un volum record al schimburilor comerciale dintre România și Slovenia, de peste un miliard de euro.

Reprezentantul BPCE a avut întâlniri de lucru (B2B) cu reprezentanți ai unor importatori şi distribuitori locali de produse agro-alimentare. Lucrările au fost urmate de o degustare de vinuri din țările participante, în cadrul căreia au fost apreciate două vinuri românești: Feteasca Neagră Bacanta (Crama Gîrboiu, Vrancea) și Princiar Special Reserve Cabernet Sauvignon (Domeniile Tohani, Prahova).

Românce, absolvente Bled School of Management

06.12.2019

Vineri, 6 decembrie 2019, a avut loc ceremonia de absolvire a cursului Executive MBA, organizat de Școala de Management de la…

Ziua Națională a României

03.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019, Ambasada României a organizat recepția dedicată Zilei Naționale a României. La evenimentul…

Degustare de vinuri la Koper

29.11.2019

Vineri, 29 noiembrie a.c., Consulatul Onorific al României de la Koper a organizat o sesiune de degustare de vinuri. Cu această …

Premierea investitorilor străini din Slovenia

28.11.2019

Marius Cristea, consilierul economic al ambasadei, a participat marți, 26 noiembrie 2019, la festivitatea de premiere a celor…