Promovare şi cooperare economică

Actualități

1. Ghid pentru investitorii străini „InvestRomania”, accesibil aici: investromania.gov.ro

2. Newsletter „InvestRomania”, cu date de ordin macroeconomic și investițional.

3. Buletin informativ al Camerei de Comerț și Industrie a României, accesibil aici: ccir.ro/arhiva-infobulletin

 

Evenimente 2020:

 

 

 


 

 

 

 

Forumul economic „România - o oportunitate pentru societățile slovene”

 

 

 


 

 

 

 

Joi, 30 ianuarie a.c., BPCE Ljubljana, în colaborare cu Centrul Internațional de Convenții și Expoziții din Ljubljana, au organizat forumul economic „România - o oportunitate pentru societățile slovene”, eveniment la care au participat 40 de reprezentanți ai unor societăți comerciale din Croația, Italia și Slovenia.

Forumul de afaceri s-a desfășurat în cadrul celei de-a XXXI-a ediții a „Alpe-Adria 2020”, cel mai important târg internațional sloven dedicat turismului din regiune, care a inclus „GASTexpo 2020”, târg dedicat industriei ospitalității și gastronomiei. Cu această ocazie, consilierul BPCE a susținut prelegerea „România - o alegere strategică (InvestRomania)”, prezentând evoluţia schimburilor comerciale româno-slovene și potențialul colaborării întreprinderilor mici şi mijlocii din cele două țări.

 

 

 


 

 

 

 

Notă: În primele zece luni ale anului trecut s-a înregistrat un volum-record al schimburilor comerciale de aproximativ un miliard de euro. Forumul a inclus o sesiune de întrebări și răspunsuri, prilej cu care am purtat discuții cu reprezentanții societăților interesate să investească pe piața românească.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Lucrările au fost urmate de o degustare de vinuri produse de cramele Zarea S.A. (București) și Girboiu (Vrancea). BPCE Ljubljana a profitat de ediția din acest an a renumitului târg Alpe-Adria, incluzând România în programul Centrului Internațional de Convenții și Expoziții din Ljubljana. Suntem încredințați că am reușit să atragem atenția unor potențiali investitori din regiune care au participat la acest eveniment ce se bucură de vizibilitate în regiune.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Marți, 19 martie 2019, Casa Uniunii Europene din Ljubljana (Hiša Evropske Unije), sediul Reprezentanței Comisiei Europene în R. Slovenia, a găzduit prima reuniune a consilierilor economici ai statelor membre și ai altor state europene, acreditați la Ljubljana, în cadrul Președinției Consiliului UE exercitată de România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La eveniment au participat 27 de diplomați, însărcinați cu afaceri, adjuncți ai șefilor de misiune, consilieri economici și responsabili pe problematici economice și comerciale, reprezentanți ai ambasadelor din Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Regatul Unit, Polonia, Slovacia, Spania, Ungaria, Albania, Georgia, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina. Au mai fost prezenți membri ai Reprezentanței la Ljubljana ai Institutului de Comerț Exterior al Italiei și ai Reprezentanței Comisiei Europene în Slovenia. Invitat de onoare a fost doamna Eva Štravs Podlogar, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Tehnologiei.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazdele evenimentului au fost ambasadorul Anton Niculescu și consilierul economic Marius Cristea, care au răspuns întrebărilor interlocutorilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima secțiune a reuniunii a fost rezervată doamnei Ulla Hudina – Kmetič, șef-adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în Slovenia, care a prezentat diplomaților străini Raportul de țară pentru Slovenia 2019, elaborat în cadrul Semestrului european.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Joi, 17 ianuarie 2019, Biroul de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei României la Ljubljana, în colaborare cu Camera de Comerț din Koper (http://www.pgz-slo.si/), Centrul pentru Dezvoltare Regională Koper (https://www.rrc-kp.si/) și Agenția pentru Dezvoltare Regională South Primorska, a organizat seminarul economic „România - o alegere strategică”, la care au participat reprezentanții unor societăți comerciale din Croația, Serbia, Italia și Slovenia, membrii mediului de afaceri şi ai corpului diplomatic, printre care consulul general al Italiei la Koper, Giuseppe D’Agosto, vice-comisarul Damiano Nardo și Čok Vojko, directorul Intesa Sanpaolo Bank.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În deschiderea evenimentului, Majcen Ivan, președintele PGZ, a pledat pentru importanța cooperării IMM-urilor, ai căror membri trebuie informați permanent. PGZ îndeplinește misiuni de reprezentare economică, de comunicare, consiliere și educație economică în regiune.

Marius Cristea, consilierul economic BPCE Ljubljana a susținut prezentarea intitulată „România - o alegere strategică”, urmată de proiecția filmului realizat de guvern despre oportunitățile oferite de Parteneriatul Public-Privat.

Notă: în 2018 a fost înregistrat un volum record al schimburilor comerciale dintre România și Slovenia, de peste un miliard de euro.

Reprezentantul BPCE a avut întâlniri de lucru (B2B) cu reprezentanți ai unor importatori şi distribuitori locali de produse agro-alimentare. Lucrările au fost urmate de o degustare de vinuri din țările participante, în cadrul căreia au fost apreciate două vinuri românești: Feteasca Neagră Bacanta (Crama Gîrboiu, Vrancea) și Princiar Special Reserve Cabernet Sauvignon (Domeniile Tohani, Prahova).

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Handbal feminin: SCM Râmnicu Vâlcea la Ljubljana

18.02.2020

Sâmbătă, 22 februarie a.c., începând cu ora 19:00, la Kodeljevo Hall din Ljubljana va avea loc meciul retur din grupele…

Mărţişor 2020 la Ljubljana

13.02.2020

Joi, 5 martie a.c., în cadrul generos oferit de sărbătoarea Mărțișorului, organizăm o seară românească cu sprijinul …

Semnal editorial: Petre Barbu, Velika zabava (Marea petrecere)

10.02.2020

Prestigioasa editură Mladinska knjiga din Ljubljana (https://www.mladinska.com/) a publicat recent romanul „Velika zabava”…

Întâlnirea anuală CEF 2020

04.02.2020

Marți, 4 februarie 2020, ambasadorul Anton Niculescu și consilierul economic Marius Cristea au participat la întâlnirea…