Întrebări frecvente

Traficul auto

Condiţii privind traficul auto

În Slovenia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Pe tot parcursul anului este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună. Parcarea în interiorul localităţilor este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii.
În Slovenia, centura de siguranţă este obligatorie. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. Limitele de viteză admise: în localităţi - 50 km/oră; în afara localităţilor - 90 km/oră; drumuri expres - 100 km/h; autostrăzi - 130 km/oră. Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi între 60 și 1200 de euro şi suspendarea permisului de conducere în cazul în care şoferii au depăşit cu 30 -50 km/h limita de viteză, în funcţie de categoria drumului.


Este interzisă oprirea autoturismului pe banda de urgenţă.


În cazul în care primiţi o amendă la regimul circulaţiei rutiere şi nu dispuneţi de banii necesari poliţia are dreptul să vă reţină actele până la plata amenzii.


În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere slovene, există suspiciuni privind provenienţa legală a maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea acestuia, perioada care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire.
Începând cu 1 iulie 2008 s-a instituit obligativitatea achiziţionării vignetei pe o perioada de minimum 7 zile în valoare de 15 Euro, vignetă ce trebuie aplicată pe parbriz. În cazul în care autoturismele nu au aplicată vigneta pe parbriz, la controlul poliţiei slovene, se aplică o amendă de circa 300 euro. Dacă amenda este plătită pe loc sau in termen de 8 zile, aceasta este redusă la jumătate, respectiv 150 euro plus taxa de vigneta. Cetăţenilor care nu plătesc amenda li se reţin actele personale şi ale mașinii, în conformitate cu legislaţia în vigoare în Republica Slovenia.


Permisul de conducere
Permisul de conducere românesc este valabil în Slovenia. Cetăţenii români care îşi stabilesc domiciliul în Slovenia pot să solicite preschimbarea permisului românesc şi obţinerea unui permis sloven.


Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, apelaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru obținerea procesului verbal al accidentului, adresaţi-vă pentru sprijin:
Asociației Slovene a Societăților de Asigurări.
Slovensko Zavarovalno Zdruzenje
Zelezna cesta 14
SI-1000 Ljubljana
tel: 00386 1 473 5699
fax: 00386 1 473 5692
e-mail: info@zav-zdruzenje.si


Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să se apeleze la o firmă specializată din Slovenia sau din România. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidenţe şi coordonate de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Numerele telefonice apelabile în caz de urgenţă pe teritoriul Republicii Slovenia:
Numerele de urgență la care pot fi apelate autoritățile locale (poliție, spital, pompieri)
112 – pompieri, salvare
113 -  poliție
1987 – AMZS – Automobil Clubul Sloven, care asigură servicii de remorcare de pe autostradă

 

Reguli de circulație în Slovenia

Modificarea Legii siguranţei circulaţiei pe drumurile publice Modificarea modului de plată al taxelor pentru autostradă şi drumurile expres - INTRODUCEREA VIGNETEI OBLIGATORII !

Începând cu 1 iulie 2011, în Slovenia a intrat în vigoare Legea cu privire la schimbările şi completările Legii siguranţei circulaţiei pe drumurile publice (ZVCP-1E). În această lege sunt prevăzute creşteri semnificative ale valorilor amenzilor şi celorlalte penalizări în cazul săvârşirii unor infracţiuni în cazul circulaţiei pe drumurile publice.
În cazul depăşirii vitezei maxime admise în interiorul localităţilor, valoarea amenzii, în cazul depăşirii cu 30 km/h, ajunge la 1000 euro, plus 9 puncte de penalizare şi reţinerea permisului de conducere. Pentru depăşirea vitezei maxime admise în localitate cu peste 50 km/h, se aplică o amendă de 1200 euro, 18 puncte penalizare, iar permisul de conducere se suspendă.
În cazul depășirii vitezei maxime admise în afara localității cu peste 40 km/h, amenda este de 500 euro şi 9 puncte penalizare, precum şi reţinerea permisului de conducere.
Pentru conducerea autovehiculului sub influența băuturilor alcoolice, amenzile ajung la 1200 euro, 18 puncte penalizare, reținerea conducătorului auto pentru 6-12 ore şi suspendarea permisului de conducere.
În cazul trecerii la culoarea galbenă  a  semaforului, amenda este de 120 euro, iar la culoarea roşie, amenda este de 250 euro.
Viteza maximă admisă pentru autoturisme pe drumurile publice este 90 km/h. Există anumite excepţii pe drumurile expres unde viteza maximă admisă este de 100 km/h. Depăşirea acesteia cu peste 40 km/h duce la plata unei amenzi de500 euro, 9 puncte penalizare şi reţinerea permisului de conducere.
Pentru autostrăzi, viteza maxima admisă este de 130 km/h, iar depăşirea acesteia cu peste 50 km/h duce la plata unei amenzi de 400 euro, 9 puncte penalizare şi reţinerea permisului de conducere.
Neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic este sancţionată cu amendă de 460 euro şi 6 puncte penalizare.


În perioada 15 noiembrie - 15 martie, este obligatoriu ca autovehiculele să fie echipate cu cauciucuri de iarnă. 

TARIFELE PENTRU VIGNETĂ AUTOSTRADĂ

Categoria 1 - motociclete:
 - vinieta anuală: 55 euro
 - vinieta pentru 6 luni: 30 euro
 - vinieta pentru 1 săptămână: 7,50 euro
Categoria de taxare 2A: rulote (indiferent de înălțimea pe prima osie) și vehicule cu două osii cu o înălțime a vehiculului pe osia frontală de până la 1,30 m*, a căror greutate maximă admisă nu depășește 3.500 kg, cu sau fără remorcă. Categoria 2A - autovehicule a căror înălțime de la prima osie nu depășește 1,30 m:
 - vinieta anuală: 110 euro
 - vinieta pentru 1 lună: 30 euro
 - vinieta pentru 1 săptămână: 15 euro
Categoria de taxare 2B: vehicule cu două osii cu o înălțime a vehiculului pe osia frontală de 1,30 m sau mai mare*, a căror greutate maximă admisă nu depășește 3.500 kg, cu sau fără remorcă (în continuare: 2B). Categoria 2B - autovehicule a căror înălțime de la prima osie depășește 1,30 m:
 - vinieta anuală: 220 euro
- vinieta pentru 1 lună: 80 euro
- vinieta pentru 1 săptămână: 40 euro
Autovehicule cu masa de peste 3,5 t vor utiliza în continuare sistemul valabil în prezent: stație de taxare.
Recomandăm achiziționarea acestora înainte de       intrarea pe teritoriul Sloveniei.
Conform legislației privind circulaţia pe drumurile  publice, toate motocicletele şi autovehiculele a căror  greutate nu depăşeşte 3,5 tone (categoria 1,2,3)  trebuie dotate cu viniete în vederea  circulaţiei pe  autostrăzile şi drumurile expres de pe teritoriul  Sloveniei, începând cu data de 1 iulie 2008.
 

Vinietele SE LIPESC obligatoriu pe parbrizul mașinii.

Odată cu această măsură, la trecerea prin fostele puncte de colectare a taxei de autostradă s-a introdus o limita de viteză de 40 de km/h.
Vinietele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi, în regiunile de  frontieră din ţările învecinate (Ungaria, Austria, Italia, Croația etc.), oficii poştale.
Autocamioanele, autobuzele, precum şi vehiculele depăşind 3,5 t vor plăti taxa de autostradă ca şi până în acest moment, în numerar, la punctele de colectare a taxei situate pe fiecare banda de circulație.
Pentru circulația pe drumurile cu taxă fără vinietă valabilă sau fără achitarea taxei de autostrada se aplică amenzi situate între 300 şi 800 de Euro.


Informaţii suplimentare despre acest sistem de plată prin intermediul vignetelor pot fi găsite pe site-ul: www.dars.si.

Controlul achitării taxei şi a utilizării adecvate a vinietei se efectuează de către un operator taxe de autostradă (al companiei DARS d.d).
În afară de persoanele menţionate, controale separate vor putea efectua şi poliţia, reprezentanţii Inspectoratului de Transport din Slovenia şi ai Administraţiei Vamale Slovene.
Toate instituţiile menţionate au calitate oficială privind controlul, având dreptul de a percepe amenzi contravenţionale la locul faptei.
Conform legislației slovene în vigoare, atragem atenția că, reprezentanții autorităților slovene au dreptul sa rețină documentele personale precum și ale mașinii în scopul asigurării achitării amenzii.


În cazul unui accident, Politia slovenă nu eliberează decât o dovadă care permite continuarea călătoriei. Pentru procesul verbal al accidentului, proprietarul mașinii implicate trebuie să-l solicite, în mod direct, la Asociația Slovenă a Societăților de Asigurări.
Slovensko Zavarovalno Zdruzenje
Zelezna cesta 14
SI- 1000 Ljubljana
Slovenija
tel: 00386 1 473 56 99
fax: 00386 1 473 56 92
e-mail: info@zav-zdruzenje.si

 În conformitate cu art. 30-31 din Legea drumurilor (ZCes - 1A) nr.109/2010, în Slovenia, pentru depășirea masei legale admise a unui autovehicul se pedepsește atât conducătorul auto, cât și patronul firmei de transport, după cum urmează:
 1. conducătorul auto:
- 200 euro pentru depășirea cu 3-10% a masei admise
- 300 euro               ,,              10-20%       ,,
- 600 euro               ,,               20-30%      ,,
- 900 euro               ,,              peste 30%   ,,
  2. persoana juridică, respectiv patronul firmei de transport:
 -   600 euro pentru depășirea cu 3-10% a masei admise
-   900 euro               ,,              10-20%       ,,
- 1.800 euro               ,,               20-30%      ,,
- 3.000 euro               ,,              peste 30%   ,,

Informații privind situația traficului rutier în Slovenia pot fi obținute 24h/24 de la Centrul de informare asupra traficului rutier http://www.promet.si şi http://www.dars.si, precum şi la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) şi 00 386 151 88 518 (internațional).

 

Românce, absolvente Bled School of Management

06.12.2019

Vineri, 6 decembrie 2019, a avut loc ceremonia de absolvire a cursului Executive MBA, organizat de Școala de Management de la…

Ziua Națională a României

03.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019, Ambasada României a organizat recepția dedicată Zilei Naționale a României. La evenimentul…

Degustare de vinuri la Koper

29.11.2019

Vineri, 29 noiembrie a.c., Consulatul Onorific al României de la Koper a organizat o sesiune de degustare de vinuri. Cu această …

Premierea investitorilor străini din Slovenia

28.11.2019

Marius Cristea, consilierul economic al ambasadei, a participat marți, 26 noiembrie 2019, la festivitatea de premiere a celor…