Prima pagină

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Prezentare generală:

Relaţiile bilaterale româno-slovene sunt foarte bune, cu numeroase puncte de interes comun, mai ales în ceea ce priveşte stabilitatea Balcanilor de Vest, construcţia europeană şi dezvoltarea bazinului dunărean. Similitudinea poziţiilor şi intereselor celor două state faţă de temele de pe agenda regională, europeană şi internaţională, precum şi potenţialul de creştere a schimburilor economice constituie o bază solidă de dialog bilateral şi coordonare periodică.

Reprezentare diplomatică

După proclamarea independenţei acestui stat, la 25 iunie 1991, România a recunoscut Slovenia la 18 ianuarie 1992. Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 28 august 1992.

Ambasada României la Ljubljana a fost deschisă la 1 august 1993. Reprezentarea iniţială a fost la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. La 23 iulie 1997, nivelul de reprezentare al misiunii diplomatice a fost ridicat la cel de ambasador.

Misiuni ale României: 

Ambasada României în Slovenia: Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al României în Republica Slovenia este domnul Anton Niculescu, a depus scrisorile de acreditare la 21 iulie 2016.

Consulatul onorific al României la Koper: Consul onorific – domnul Ludvik Nazarij Glavina.

Misiuni în România: 

Ambasada Sloveniei în România: Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Slovenia în România este doamna Lea Stančič, a depus scrisorile de acreditare la 11 septembrie 2019. 

Consulatul onorific al Sloveniei la Cluj Napoca: Consul onorific – doamna Lucia Nora Morariu.

 

ANUNȚ ZI NELUCRĂTOARE

20.01.2020

​ ○ Vă informăm că vineri, 24 ianuarie 2020, nu se lucrează cu publicul. …

Lansarea Președinției croate a Consiliului UE

16.01.2020

Miercuri, 16 ianuarie, ambasadorul Anton Niculescu a participat la evenimentul organizat de E.S. Boris Grigić, ambasadorul…

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale

15.01.2020

Nicolae Iorga: A sărbători pe Eminescu, aceasta cuprinde datoria de a trăi o viaţă ca a lui: viaţa unui om care nu s-a…

Seară românească la Facultatea de Litere din Ljubljana

11.01.2020

Luni, 13 ianuarie 2020, cu prilejul Zilei limbilor romanice (Dan romanske jezike), ambasadorul Anton Niculescu și traducătoarea …