Eliberare documente de identitate şi călătorie

Titlul de călătorie

În cazul în care paşaportul sau cartea de identitate românească ale dumneavoastră au expirat, nu mai aveţi paşaport ori alt document de călătorie puteţi solicita Ambasadei României la Ljubljana eliberarea unui titlu de calatorie.

Titlul de călătorie foloseşte pentru întoarcerea în România și pentru identificarea cetățenilor români în vederea autentificării procurilor speciale pentru eliberarea cărților de identitate românești. De asemenea, acesta face dovada cetățeniei române și a identității titularului.
Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăşi 30 de zile.
 
ATENTIE! Pentru a putea calatori din nou in strainatate este necesar ca in perioada sederii in Romania sa indepliniți demersurile pentru obținerea unui nou pașaport simplu electronic. La depunerea cererilor pentru eliberarea unui paşaport simplu, solicitanţii predau titlul de călătorie expirat.
 
Documente necesare:
a) cererea completată şi semnată de solicitant;
b) paşaportul anterior expirat/deteriorat sau cartea de identitate românească expirată/deteriorată, dacă acestea există.
Daca paşaportul anterior / cartea de identitate au fost pierdute sau furate, trebuie să depuneţi, în original:
a) atestatul poliţiei slovene eliberat în urma declaraţiei de furt (cu traducere în limba română care se poate face la secția consulară);
b) în cazul perderii, declaraţia privind împrejurările pierderii paşaportului care poate fi dată la poliția slovenă sau la Ambasadă;
c) un document de identitate, cu fotografie, eliberat de autorităţile române (buletin de identitate, carte de identitate, permis de conducere auto, livret militar)-original si copie xerox.
În cazul în care nu posedaţi un un document românesc de identitate este necesară identificarea dumneavoastră în România. Operaţiunile de identificare se efectuează de către Ambasadă.
 
Titluri de calatorie pentru copii născuţi în străinătate:
Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, sunt cetăţeni români.
Pentru a se deplasa in Romania, Ambasada României la Ljubljana eliberează, la cererea părinţilor, un titlu de călătorie; în acest sens se vor prezenta la sediul misiunii diplomatice ambii părinţi (daca ambii sunt trecuţi în actul/certificatul de naştere al copilului), cu urmatoarele documente:
a) paşapoartele / cărţile de identitate româneşti ale părinţilor;
b) certificatul de nastere al copilului, românesc sau eliberat de autorităţile slovene şi in care sunt inscrişi părinţii, apostilat de Prefectură (dacă nu este eliberat pe formular multilingv) în conformitate cu prevederile Convenției internaționale de la Haga din 5 octombrie 1961 privind suprimarea obligației de supralegalizare. Dacă este eliberat în format plurilingv conform prevederilor Convenției 16 privind starea civilă, nu mai este necesară apostilarea la Prefectură.
ATENŢIE! Nu sunt valabile certificatele de naştere în care nu au fost trecuţi părinţii.
In cazul în care numai unul dintre părinţi este cetăţean român, acesta se poate prezenta singur la consulat, prezentand pe lângă documentele menţionate mai sus, declaraţia autentificată la autorităţile locale a celuilalt parinte privind acordul acestuia pentru eliberarea titlului de călătorie in Romania, apostilată/legalizată și tradusă conform practicii locale.
ATENŢIE! Documentul eliberat în condiţiile de mai sus este valabil numai pentru o călătorie in Romania. In vederea reîntoarcerii în străinătate, va trebui transcrisă naşterea copilului in Romania şi obţinerea unui certificat de nastere românesc, pe baza căruia va fi eliberat paşaportul cu care va putea iesi din ţară.
Înscrierea naşterii copilului în registrele de stare civilă româneşti se poate realiza şi la Ambasadă, cu eliberarea certificatului de naştere aferent. Certificatul de naștere sloven trebuie să fie apostilat în conformitate cu prevederile Convenției Internaționale de la Haga din 5 octombrie 1961. Dacă este eliberat în format plurilingv conform prevederilor Convenției 16 privind starea civilă, nu mai este necesară apostilarea la Prefectură.

Nu este obligatorie prezenţa la Ambasadă a copiilor cu vârste sub 14 ani. In acest caz părinţii/părintele/reprezentantul legal trebuie să pună la dispoziţia funcţionarului consular o fotografie tip paşaport care să conţină imaginea facială a copilului şi să repecte caracteristicile prevăzute de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulteriore şi de HG nr. 94/2006 cu modificările şi completările ulteriore (fără ochelari, cu o expresie a feţei firească, ochii deschişi, privirea spre cameră, imaginea facială să ocupe 70-80% din suprafaţa fotografiei, capul şi faţa descoperite – capul poate fi acoperit din motive religiose cu condiţia ca toate detaliile feţei să fie expuse şi vizibile cu uşurinţă).

Românce, absolvente Bled School of Management

06.12.2019

Vineri, 6 decembrie 2019, a avut loc ceremonia de absolvire a cursului Executive MBA, organizat de Școala de Management de la…

Ziua Națională a României

03.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019, Ambasada României a organizat recepția dedicată Zilei Naționale a României. La evenimentul…

Degustare de vinuri la Koper

29.11.2019

Vineri, 29 noiembrie a.c., Consulatul Onorific al României de la Koper a organizat o sesiune de degustare de vinuri. Cu această …

Premierea investitorilor străini din Slovenia

28.11.2019

Marius Cristea, consilierul economic al ambasadei, a participat marți, 26 noiembrie 2019, la festivitatea de premiere a celor…